Honnan tudom, hogy cukorbetegségem van?

Honnan tudom, hogy cukorbetegségem van?

A cukorbetegség talán az egyik leggyakoribb, minden tizedik embert érintő megbetegedés. Míg az 1-es típusú diabétesz leginkább gyermekkorban kezdődik, addig a 2-es típusú cukorbetegség (amely az esetek 90%-át teszi ki) mondhatni igen alattomosan jelenhet meg az érintettek életében. Leggyakrabban 40-65 éves korban kerül először diagnosztizálásra, de a betegség akár már sok évvel korábban is elkezdődhet anélkül, hogy különösebb panaszokat okozna.

A kezeletlen állapot ezért akár évekig fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálásra kerülne, így sokan nem is tudnak róla, hogy érintettek, vagy hajlamosak a betegségre.

MERT A CUKORBETEGSÉG NEM FÁJ!

Sajnos éppen ez vele a “gond”, mert a következményei és szövődményei viszont rengeteg szenvedést és fájdalmat okozhatnak. Egyedüli lehetőség a célirányos szűrővizsgálatok elvégzése, amelyek kiemelt szerepet játszanak a diabétesz megelőzésben, a betegség időben történő felismerésében, valamint a kezelés elindításában.

cukorbetegség
A cukorbetegség bárkit érinthet

A DIABÉTESZ BÁRKIT ÉRINTHET

A tévhitekkel ellentétben ugyanis a cukorbetegség bárkit érinthet. A különféle életmódbeli tényezők, mint a mozgásszegény életmód, stressz és a kalóriadús táplálkozás mind hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához. Az egészségtelen életmód és a kóros elhízás ugyanakkor háromszorosára növeli a cukorbetegség kockázatát.

A 2-es típusú cukorbetegség nagyobb valószínűséggel fordulhat elő családi halmozódás, hasi típusú elhízás vagy magas vérnyomás esetén. Ha korábban terhességi cukorbetegség fordult elő vagy nagyobb súlyú gyermek született, érdemes nagyobb figyelmet fordítani a szűrővizsgálatokra.

A CUKORBETEGSÉG KEZDETBEN TELJESEN TÜNETMENTES IS LEHET

A betegség korai stádiumában nincsenek jellegzetes tünetek, ezért a leggyakrabban csak szűrővizsgálat vagy más panaszok mentén végzett kivizsgálás segít a diagnózis felállításában. Későbbi szakaszban jelentkező tünetek közé tartozik a gyakori vizeletürítés, szomjúság érzés, fáradtság érzés, érzéskiesés a végtagokban, bőrviszketés, lassan gyógyuló sérülések, látásproblémák és magas vérnyomás. Ha ezek közül bármelyik megjelenik, javasolt szakorvoshoz fordulni és a megfelelő szűrővizsgálatokat végeztetni.

A CUKORBETEGSÉG tehát NEM FÁJ! A KÖVETKEZMÉNYEI viszont IGEN! A korai diagnózis és az időben elkezdett kezelés kulcsfontosságú a cukorbetegség kezelésében. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a jeleket és azonnal érdemes orvoshoz fordulni a megfelelő időben megkezdett ellátásért!

Időpontfoglalási igény küldése

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További Cikkek & Bejegyzések

Epicutan-teszt, a különböző bőrallergiák hatékony kimutatására

Epicutan-teszt, a különböző bőrallergiák hatékony kimutatására

Az Epicutan egy speciális bőrteszt, kifejezetten a kontakt allergia kimutatására.…
„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” - Különkiadás

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” - Különkiadás

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” – Különkiadásában fordult…
Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

A kóros túlsúly és az elhízás komoly veszélyeket hordoz. Az…