Hogyan zajlik valójában a bőr öregedése?

Hogyan zajlik valójában a bőr öregedése?

A bőr öregedése egy összetett ugyanakkor természetes folyamat eredménye: genetikai tényezők, az életmód, valamint külső környezeti hatások egyaránt befolyásolják a bőr minőségének változását. Hogyan zajlik pontosan a bőr öregedése és mit tehetünk a folyamat lassításáért?

Az évek múlásával bőrünk természetes módon öregszik, ezzel párhuzamosan regenerációs képessége is fokozatosan csökken. Körülbelül 25 éves korunktól kezdve a bőröregedés már látható és érezhető módon is befolyásolja bőrünk állapotát.

Mitől rugalmas a bőrünk?
A bőrben található kollagén és elasztin biztosítják a bőr szerkezetének és rugalmasságának fenntartását. A fiatal bőrben a dermális szövet még erős – kollagén és elasztin fehérjékben gazdag – amelyek segítenek megőrizni a bőr feszességét, egyenletességét. A kollagén rostok a különböző külső és belső hatásokra folyamatosan gyengülnek, a sejtek kollagéntermelő képessége az idő múlásával lényegesen csökken, az 50-60-as éveinkre akár teljesen le is állhat. Ekkorra kollagén állományunk akár 60%-át is elveszíthetjük. Ez a változás már a húszas éveinkben elkezdődik, az UV sugárzás pedig lényegesen meggyorsíthatja ezt a folyamatot

Hogyan alakulnak ki a ráncok?
Az idő múlásával a bőrben található hialuronsav – amely a fiatal bőrben természetes módon termelődik és a sejtek közötti vízmegkötésben és folyadékmegőrzésben van óriási szerepe – termelődése csökken. Ennek következtében a bőr szárazabb lesz, megjelennek az elszíneződések. A fiatal bőrre jellemző természetes, rózsás ragyogást, felváltja a fakó, egyenetlen arcszín, valamint felerősödnek a fokozott napozás, szolárium okozta fénykárosodás jelei is. A hialuronsav termelésének csökkenése a bőr szárazságát és ráncosodását eredményezi. A bőrsejtek anyagcseréje és regenerációja szintén lelassul, a bőr megújulásának képessége pedig tovább csökken. A ráncosodást külső környezeti tényezők is gyorsíthatják: a túlzásba vitt napozás, szolárium, dohányzás, a légszennyezés, valamint a fokozott stressz is.

Abban, hogy kinek mennyire ráncosodik a bőre, természetesen nagy szerepe van a génállománynak és a környezeti hatásoknak. A bőr öregedése ugyan nem állítható meg, de sokat tehetünk a folyamat lassításáért. Tudatos bőrápolással, valamint bőrtípusnak és bőrállapotnak megfelelő minőségi készítmények használatával késleltethetjük bőrünk öregedését, akár már a húszas éveinktől kezdődően. A minden esetben egyénre alakított esztétikai és kozmetikai kezelésekkel hosszútávon is érezhetjük bőrünk egészségének és szépségének egységét.

Időpontfoglalási igény küldése

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További Cikkek & Bejegyzések

Műtéti hegek nyári ápolása: Tippek a gyors és szép gyógyuláshoz

Műtéti hegek nyári ápolása: Tippek a gyors és szép gyógyuláshoz

Sokan áteshetünk életünk során kisebb nagyobb műtéteken, beavatkozásokon, legyen szó…
Nyári rovarcsípések: Hogyan óvjuk meg kisgyermekünket?

Nyári rovarcsípések: Hogyan óvjuk meg kisgyermekünket?

Nyári rovarcsípések kellemetlen, viszkető bőrreakciókat okozhatnak. Különösen érthető a szülők…
Napégés elsősegély - Tippek és trükkök a gyors gyógyuláshoz

Napégés elsősegély - Tippek és trükkök a gyors gyógyuláshoz

A nyári bőrápolásban kiemelten fontos a megelőzés, hiszen a nap…