Műtéti hegek nyári ápolása: Tippek a gyors és szép gyógyuláshoz

Műtéti hegek nyári ápolása: Tippek a gyors és szép gyógyuláshoz

Sokan áteshetünk életünk során kisebb nagyobb műtéteken, beavatkozásokon, legyen szó nem tervezett műtétről, vagy akár egy általános anyajegy eltávolításról. Az optimális hegképződést számos dolog befolyásolja. Amennyiben a sebgyógyulás időszaka a nyári hónapokra esik, különös figyelmet kíván a friss műtéti hegek, sebek szakszerű ápolása és védelme, hiszen ez nagymértékben meghatározza a heg későbbi kinézetét.

Mire figyeljünk a friss hegek, sebek nyári kezelése során?

A nyári hónapokban a fokozott izzadás, valamint a külső környezeti hatások miatt a heges terület irritációja gyakrabban előfordulhat. A meleg időjárás miatt a sebfertőzés gyakorisága fokozódhat, kiemelten fontos ilyenkor a sebek, hegek rendszeres fertőtlenítése, valamint a magas minőségű légáteresztő tapaszok használata az optimális gyógyulás érdekében.

A friss sebek, hegek az UV sugárzással szemben is teljesen védtelenek, éppen ezért könnyebben leéghetnek a napon. A bőr aktív gyógyulási fázisában, a napsugárzás növeli a gyulladás utáni hiperpigmentációs elszíneződések megjelenésének kockázatát.

Az ideális heg-, sebkezelési rutin lépései

1. Tartsd tisztán a heget!

A friss hegeket, sebeket naponta legalább egyszer tisztítsd meg kifejezetten a sérült bőr számára kifejlesztett hipoallergén, finoman tisztító készítménnyel.

2. Szedesd ki időben a varratokat!

Az optimális hegesegés sokban múlik a varratszedés időzítésén és gondosságán. Legyen szó műtéti hegről, vagy anyajegy eltávolításról mindig kérd ki kezelőorvosod segítségét a heg további kezelésére vonatkozóan.

3. Kerüld a sérült bőrfelület húzódását!

Hogy elkerüld az esztétikailag csúnya hegesedést, gyógyulást kerüld a sebhúzódással járó tevékenységeket a műtét után néhány hétig. Viselj lenge, jól szellőző ruházatot a mechanikai irritáció elkerülésére.

műtéti hegek nyári fényvédelem

4. Használj minden nap heg-, sebápoló készítményeket!

Bőrgyógyász utasítása szerint használj minden nap célirányos heg kezelő készítményeket. Az ideális készítmény bőrnyugtató, bőrmegújító és fényvédő hatású is egyben. A hegkezelő géleken túl optimális gyógyulást biztosítanak a szilikon tapaszok is, amelyek ideálisak a kisebb hegek kezelésére és szemmel láthatóan is halványítják a heget a gyógyulási időszakban.

5. Figyelj a fényvédelemre!

A még szinte rózsaszín, gyógyulófélben lévő hegek rendkívül érzékenyek a napfényre és a külső környezeti hatásokra. A bőr aktív gyógyulási fázisában, a napsugárzás növeli a gyulladás utáni hiperpigmentációs elszíneződések megjelenésének kockázatát. Használj minden alkalommal széles spektrumú, magas faktorú (SPF50+) fényvédőt a hegek megfelelő fényvédelmére.

Bőrgyógyászati vagy műtéti beavatkozást követően minden esetben kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát az optimális és sebápolási rutin kialakításához.

Időpontfoglalási igény küldése

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További Cikkek & Bejegyzések

Milyen bőrtünetekre figyeljünk a nyaralás után?

Milyen bőrtünetekre figyeljünk a nyaralás után?

Lassan vége a nyárnak és mindenki hazatér a nyaralásból. Bőrgyógyászainkat…
Hajhullás 40 felett: Mikor érdemes aggódni és hogyan kezelhetjük?

Hajhullás 40 felett: Mikor érdemes aggódni és hogyan kezelhetjük?

„Egy éves nyaralásos képeket nézegetve feltűnt, hogy akkor több hajam…
Hogyan óvjuk babánk bőrét a nyári melegben?

Hogyan óvjuk babánk bőrét a nyári melegben?

A melegebb hónapokban a kisbabák bőrápolása különösen fontos, hiszen a…