Hogyan óvjuk babánk bőrét a nyári melegben?

Hogyan óvjuk babánk bőrét a nyári melegben?

A melegebb hónapokban a kisbabák bőrápolása különösen fontos, hiszen a magas hőmérséklet és a napsugárzás könnyebben károsíthatja a babák érzékeny bőrét. Mindezeken túl a bőr befülledése, kimelegedése kellemetlen bőrpanaszokat, kiütéseket is okozhat.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet a nyár utolsó meleg napjaira a babák tudatos bőrápolásához:

Melegkiütés, pelenkakiütés

A meleg napokon a kisbabák szinte percek alatt nyirkosra izzadják a ruhájukat. Ez az izzadás melegkiütést okozhat a bőrön, amely apró, piros kiütések formájában jelentkezik a hajlatokban. Bár a melegkiütés ritkán válik súlyossá, mégis kellemetlen tüneteket okozhat a piciknek. Igyekezzünk ilyenkor a baba bőrét minél szárazabban tartani és kerüljük a túlöltöztetést.

A pelenkakiütés szintén gyakoribb a fülledt időben. A pelenkával fedett babapopsi a meleg napokon könnyen „bedunsztolódik”, és akár pelenkadermatitiszt is okozhat. Javasolt ilyenkor a szokásostól még gyakrabban cserélni a teli pelusokat, a pelenka alatti területekre pedig használjunk hámosító kenőcsöt. A megfelelő szellőzés érdekében tartsunk minimum 10-15 perces pelenkamentes időszakot két pelenkázás között.

Fürdés, hajmosás

Nyáron a babának is jólesik egy kellemes langyos, semmiképp sem hideg fürdő. Ez különösen lefekvés előtt ellazítja a babákat és segít a nyugodt alvásban. A fürdetéshez használjunk a baba érzékeny bőrére kifejlesztett kíméletes, tápláló, védő lipidpótló készítményeket. A hosszú fürdőzés ugyanakkor kiszáríthatja a baba érzékeny bőrét, ezt lehetőség szerint kerüljük.

Hidratálás

A melegben a babának is több folyadékra van szüksége, amely nemcsak kiszáradás miatt fontos. babák dehidratált bőre hajlamosabb a bőrproblémákra és nehezebben is regenerálódik.

Napvédelem

Bár lassan vége a nyárnak, fontos, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg a babák napvédelméről. A csecsemők és kisdedek bőre sérülékenyebb, hiszen bőrük vékonyabb és kevesebb festékanyagot (melanin) tartalmaz. Kiemelt jelentőségű tehát, hogy olyan fényvédő készítményeket használjunk, amelyeket kifejezetten a gyermekek érzékeny bőrének igényeire fejlesztettek ki.

baba bőrápolás nyáron

Fél éves korig a csecsemők érzékeny bőrét nem ajánlott közvetlen napsugárzásnak kitenni. 3 éves korig pedig fokozottan ajánlott a fényvédőkrémek használata mellett a mechanikai fényvédelem alkalmazása is.

Mivel minden baba bőre egyedi, fontos megfigyelni a melegre adott bőrreakciókat. Tartós panaszok, vagy bizonytalanság esetén pedig kérjük gyermekbőrgyógyász segítségét, aki segít kisbabánk egyéni bőrápolási rutinjának kialakításában.

Időpontfoglalási igény küldése

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További Cikkek & Bejegyzések

Milyen bőrtünetekre figyeljünk a nyaralás után?

Milyen bőrtünetekre figyeljünk a nyaralás után?

Lassan vége a nyárnak és mindenki hazatér a nyaralásból. Bőrgyógyászainkat…
Hajhullás 40 felett: Mikor érdemes aggódni és hogyan kezelhetjük?

Hajhullás 40 felett: Mikor érdemes aggódni és hogyan kezelhetjük?

„Egy éves nyaralásos képeket nézegetve feltűnt, hogy akkor több hajam…
Műtéti hegek nyári ápolása: Tippek a gyors és szép gyógyuláshoz

Műtéti hegek nyári ápolása: Tippek a gyors és szép gyógyuláshoz

Sokan áteshetünk életünk során kisebb nagyobb műtéteken, beavatkozásokon, legyen szó…