Epicutan-teszt, a különböző bőrallergiák hatékony kimutatására

Epicutan-teszt, a különböző bőrallergiák hatékony kimutatására

Az Epicutan egy speciális bőrteszt, kifejezetten a kontakt allergia kimutatására. A tapaszteszt segítségével feltárhatjuk, hogy mely kémiai anyagok váltják ki az adott bőrpanaszt, így elkerülhetőek azok az összetevők, amelyekkel szervezetünk nem tud megbirkózni.

Mit mutat az Epicutan-teszt?

Bőrünk naponta megszámlálhatatlanul sok illat- és színezőanyaggal, valamint tartósítószerrel találkozik. Az ezekben található vegyi allergének lehetnek felelősek számos olyan bőrpanaszért, mint az ekcéma, a dermatitisz vagy a csalánkiütés.

Az Epicutan tapasz-teszt célja, hogy az allergének közvetlenül a bőrön keresztül érintkezzenek a szervezettel. Az allergiás egyéneknél ez a módszer kiütéseket, vörösséget, duzzanatot vagy viszketést eredményezhet a bőrön, jelezve ezzel az allergiás reakciót. Az allergének ellenőrzött mennyiségben és környezetben kerülnek felvitele a bőrre, hogy minimalizálják a túlérzékenységi reakciók esélyét.

Epicutan-teszt
Epicutan teszt

A tapasz-teszt eredményei, valamint a bőrreakciók jellege és intenzitása alapján bőrgyógyászaink fontos információkat kapnak az allergiás reakciók súlyosságáról és az azt kiváltó tényezőkről az egyes allergének tekintetében. Ezen információknak a birtokában már kialakítható egy egyéni kezelési terv az allergiás panaszok enyhítésére, valamint az allergének elkerülésére.

Milyen allergének esetén alkalmazható hatékonyan az Epicutan-teszt?

Az Epicutan tapasz-teszt széleskörűen alkalmazható különböző típusú allergének tesztelésére, mint például a fogászati fémallergia és mintegy 35 fajta vizsgált vegyi allergén tekintetében.

VEGYI ALLERGÉNEK

A legtöbb ekcéma, mint például a kéz bőrén kialakult kontakt dermatitisz, a különböző vegyi allergénekre adott allergiás reakciók egyik leggyakoribb formája. A kontakt dermatitisz számos tényezőtől, például kozmetikumoktól, mosószerektől, tisztítószerektől, gyógyszerektől, vegyi anyagoktól alakulhat ki. Jellemző tünetei a pirosság, duzzanat a bőrön, viszketés vagy égő érzés, kiszáradt, repedezett vagy hámló bőr.

További allergizáló anyagok lehetnek még többek kötött: festékek, hajfestékek, samponok, szappanok, tusfürdők, kozmetikumokban található illatanyagok és konzerválószerek, öblítők. Mindezek esetében az Epicutan-teszt megbízható eredményt ad.

FÉM ALLERGIA

Sokan érzékenyen reagálhatnak bizonyos fémekre, ékszerekre leggyakrabban a nikkelre, krómra vagy kobaltra.

FOGÁSZATI FÉMALLERGIA

A fogászati kezelések után kialakult allergiás reakció igen gyakori. Az Epicutan-teszttel kideríthető, hogy a páciens érzékeny-e a fogászati fémekre, műanyagokra, így elkerülhető, hogy csak a költséges fogpótlás után derüljön ki a beépített anyagra adott esetleges allergiás reakció.

LATEX ALLERGIA

Az Epicitan-teszt hasznos módszer az allergiás reakció okának felderítésében azok számára is, akik érzékenyek a latexre (gumira).

Klinikánkon az Epicutan-teszt elvégzése kizárólag szakorvosi javaslatra, minden esetben az egyéni kórtörténet és tünetek ismeretében lehetséges. A tesztelt allergének kiválasztása az orvosi szakvélemény és az érvényes szakmai irányelvek alapján történik.

Dr. Molnár Katalin

Időpontfoglalási igény küldése

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További Cikkek & Bejegyzések

Milyen bőrtünetekre figyeljünk a nyaralás után?

Milyen bőrtünetekre figyeljünk a nyaralás után?

Lassan vége a nyárnak és mindenki hazatér a nyaralásból. Bőrgyógyászainkat…
Hajhullás 40 felett: Mikor érdemes aggódni és hogyan kezelhetjük?

Hajhullás 40 felett: Mikor érdemes aggódni és hogyan kezelhetjük?

„Egy éves nyaralásos képeket nézegetve feltűnt, hogy akkor több hajam…
Hogyan óvjuk babánk bőrét a nyári melegben?

Hogyan óvjuk babánk bőrét a nyári melegben?

A melegebb hónapokban a kisbabák bőrápolása különösen fontos, hiszen a…