Arcpír, vagy rosacea? Tudj meg mindent a krónikus elváltozásról.

Arcpír, vagy rosacea? Tudj meg mindent a krónikus elváltozásról.

A Rosacea egy öröklött hajlam alapján kialakult krónikus bőrállapot. Legenyhébb formájában az arc kipirulásával, arcpírrel vagy kisebb értágulatokkal nehezíti meg mindennapi életünket. Súlyosabb formájában a bőrpír mellett pattanás szerű tünetek is megjelennek az arcbőrön. A legjobb eredmények érdekében fontos a Rosacea időben való felismerése, és a célirányos kezelések elkezdése még azelőtt, hogy a tünetek súlyosbodnának.

A rosacea hatékony kezelésében nem elhanyagolható az állapot időben való felismerése, vagyis, hogy tisztában legyünk azzal, hogy Rosaceánk van. Minél korábban elkezdjük a kialakult tüneteket célzott kezelését, annál könnyebb hosszú távon is tartóssá tenni a relatíve tünetmentes vagy nagyon jó állapotot.

Milyen egyszerű tünetek jelezhetik a Rosaceát?

  • ha hideg helyről melegbe érkezvén kipirul az arcunk
  • ha emocionális hatásokra fokozódik a bőrpír
  • ha időnként megjelennek az orcákon, állon, orron pattanásszerű tünetek
  • vagy ha egyre inkább zavaróvá válik, hogy az arcpír állandósul.

Bizonyos hatások (hideg, szeles időjárás, fűszeres ételek, forró italok, alkohol, sporttevékenység) szintén fokozhatják az amúgy is zavaró tüneteket.

Mit tehetünk a panaszok mérséklése érdekében?

A legenyhébb fázisban amikor még leginkább csak bőrpír, az orcák kipirulása jellemző vagy apró kicsi értágulatokat veszünk észre az arcon, gépi kezelésekkel lehet nagyon szépen karban tartani és helyrehozni a tüneteket. A kialakult bőrpír és értágulatok kezelésében az elsőként választandó kezelések a villanófényes – IPL vagy súlyosabb esetekben a lézeres – eljárások, amelyek szezonalitása az ősztől tavasz végéig tartó időszakra esik. Tehát még februárban sem teljesen késő elkezdeni a célzott kezeléseket.

Tekintettel, hogy a Rosacea egy krónikus bőrbetegség, amely genetikai hajlam alapján alakul ki, ezért minden évben ebben az időszakban fenntartó kezelésekre van szükség , de nagyon sokat javít az állapoton az is, ha Rosaceának megfelelő napi bőrápolási rutint alkalmazunk az otthoni bőrápolásban. A kezelési időszakban fokozottan ügyeljünk a megfelelő fényvédelemre, amely a Rosaceás bőrpanaszok esetében egyébként is elengedhetetlen.

A Dermatrend klinikán bőrgyógyászaink a Rosacea domináns bőrtüneteit figyelembe véve állítják össze az állapotnak megfelelő leghatékonyabb kezelési tervet, valamint segítenek az otthoni bőrápolási rutin kialakításában is.

Időpontfoglalási igény küldése

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További Cikkek & Bejegyzések

Hogyan támogatják az orvos-esztétikai kezelések célzott kombinációi a bőr minőségének megőrzését?

Hogyan támogatják az orvos-esztétikai kezelések célzott kombinációi a bőr minőségének megőrzését?

Hogyan támogatják az orvos-esztétikai kezelések célzott kombinációi a bőr minőségének…
A felnőttkori akné gyakoribb, mint gondolnánk.

A felnőttkori akné gyakoribb, mint gondolnánk.

A felnőttkori aknés panaszok előfordulása napjainkban igen gyakori már a…
Orvosi közép-, és mélyhámlasztó kezelések az egységesebb bőrképért.

Orvosi közép-, és mélyhámlasztó kezelések az egységesebb bőrképért.

A különböző erősségű és hatóanyagú savakkal végzett hámlasztás a bőr…