Nyári rovarcsípések: Hogyan óvjuk meg kisgyermekünket?

Nyári rovarcsípések: Hogyan óvjuk meg kisgyermekünket?

Nyári rovarcsípések kellemetlen, viszkető bőrreakciókat okozhatnak. Különösen érthető a szülők aggodalma, ha kisgyerekünkkel történik meg a baleset a szabadban tartózkodás során. Fontos, hogy ilyenkor se essünk kétségbe, hanem mihamarabb orvosoljuk a problémát.

A tünetek otthoni kezelésének célja a panaszok enyhítése, a kisebesedés megelőzése, valamint a bőr mielőbbi gyógyulásának elősegítése. A következő módszerek és készítmények segíthetnek a nyári rovarcsípések otthoni kezelésében:

Csípés helyének tisztítása

A csípés helyét mossuk meg langyos, enyhén szappanos vízzel. A fertőzések megelőzése érdekében fontos, hogy ne vakarjuk,  dörzsöljük a területet. A szúrás helyén keletkezett duzzanatot és viszketést a rovarméregből felszabaduló hisztamin okozza, de az utólagos vakarás is hisztamint szabadít fel.

Kisgyermekeknél többnyire elkerülhetetlen a vakarózás, így fontos, hogy okosan megelőzzük a kisebesedést és a további fertőzéseket. Kenjük be a felületet nyugtató, hűsítő krémmel, vágjuk rövidre gyermekünk körmét, valamint igyekezzünk rendszeresen tisztán tartani a kezeit  a tünetek enyhüléséig.

rovarcsípések bőrgyógyász

Hideg kompresszió

A tiszta hideg törülköző vagy törülközőbe csavart jég a csípés felületére helyezve, enyhíti a kellemetlen viszketést és csökkenti a duzzanatot.

Gyógyszertári készítmények

A gyógyszertárakban kapható érzéstelenítő hatású krémek és gélek, valamint helyi gyulladáscsökkentő készítmények, például hidrokortizon tartalmú krémek, segíthetnek csökkenteni a duzzanatot és gyulladást, valamint enyhítik a viszketést. Javasolt ezekből otthon is tartani a nyári időszakban. Az allergiás reakciók enyhítésében az antihisztamin tabletták is segítséget nyújthatnak, de fontos, hogy ezeket mindig csak az előírásoknak megfelelően alkalmazzuk, és minden esetben kérjük ki a kezelőorvos vagy gyógyszerész tanácsát.

Megelőzés

Természetesen a szabadban tartózkodás idején panaszok elkerülése és a megelőzés a legfontosabb.

A szabadban tartózkodás ideje alatt a komolyabb panaszok elkerülése érdekében természetesen a megelőzés a legfontosabb. Gyermekünk viseljen laza, hosszú ujjú ruházatot és jól szellőző hosszú nadrágot. Kerüljük az élénk, virágos színeket, mert ezzel könnyen a rovarok célpontjává válhat. Használjunk gyermekekre is alkalmazható illatmentes, bőrbarát rovarriasztó készítményeket.

Összességében elmondható, hogy a rovarcsípések az esetek többségében otthon is hatékonyan kezelhetőek. Ugyanakkor, ha bizonytalanok vagyunk a tüneteket illetően, illetve, ha a rovarcsípés helye vörös, duzzadt vagy fájdalmas lesz és a tünetek nem enyhülnek a fenti kezelésekkel, mindenképp javasolt gyermekbőrgyógyászt felkeresni.

Szülőként is megnyugtató és elvárható biztonság érzetet ad, ha gyermekeink olyan szakemberek támogatásával gyógyulhatnak, akik rendelkeznek megfelelő gyermekgyógyászati tapasztalattal.

Időpontfoglalási igény küldése

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További Cikkek & Bejegyzések

Milyen bőrtünetekre figyeljünk a nyaralás után?

Milyen bőrtünetekre figyeljünk a nyaralás után?

Lassan vége a nyárnak és mindenki hazatér a nyaralásból. Bőrgyógyászainkat…
Hajhullás 40 felett: Mikor érdemes aggódni és hogyan kezelhetjük?

Hajhullás 40 felett: Mikor érdemes aggódni és hogyan kezelhetjük?

„Egy éves nyaralásos képeket nézegetve feltűnt, hogy akkor több hajam…
Hogyan óvjuk babánk bőrét a nyári melegben?

Hogyan óvjuk babánk bőrét a nyári melegben?

A melegebb hónapokban a kisbabák bőrápolása különösen fontos, hiszen a…